Är du redo att upptäcka vem du verkligen är?
Hur uppfattar du dig själv? Stämmer din självbild överens med hur du vill att andra ska uppfatta dig? När du är dig själv - vem är du då? Egentligen.
Den amerikanske psykologen Carl Rogers noterade att oavsett vad hans klienter sökte för - problem med partner, arbetsgivare, destruktiva beteenden eller svåra känslor - så fanns det en sak som alla klienter brottades med i terapirummet:
‘Vem är jag, egentligen? Och hur kommer jag i kontakt med mitt sanna jag, den jag är bakom fasaden jag kämpar med att upprätthålla.’
Men är det här rätt frågor att ställa sig? Psykologen och författaren Scott Barry Kaufman menar att vi istället för att leta efter en sann del av oss själva behöver bekanta oss med alla aspekter av oss själva.
Vi behöver acceptera allt vi är, inte bara vårt bästa jag.
Vad jag tror är mitt sanna jag är kanske i själva verket den jag är när jag är allt det där, egenskaper och beteenden, som uppskattas av andra?
De flesta av oss känner oss som mest autentiska när vi är mätta, varma, älskade och har pengar så det räcker på bankkontot. Det känns där och då som att vi gör val utifrån fri vilja och att vi äger vår subjektiva upplevelse.
Vi människor tenderar att känna oss som mest autentiska och äkta tillsammans med likasinnade, i sammanhang där vi känner oss lugna och harmoniska och där vi kan bete oss på det sätt som förväntas av oss.
Å andra sidan tenderar vi människor att känna oss falska och fel när vi känner oss socialt utanför, när vi hamnat i en konflikt eller känner oss missförstådda, eller i sammanhang och situationer där vi känner oss otillräckliga i förhållande till våra egna och vad vad vi tror är andras förväntningar.
Det finns ett starkt samband mellan att känna sig autentisk och att bete sig på ett sätt som förväntas av omgivningen. Bilden av vårt sanna jag handlar mer om vilka vi människor vill bli uppfattade som av omgivningen än hur vi egentligen är som människor.
Socialpsykologen Roy Baumeister menade att vi känner oss som mest autentiska och nöjda med oss själva när bilden andra har av oss överensstämmer med hur vi vill bli uppfattade. Han menar också att när vi människor inte matchar vår egen bild av oss själva, så skyller vi på att vi inte är oss själva: ‘Sån här är inte jag egentligen’.
Det här förklarar varför bilden av vårt sanna jag ofta baseras på sånt som är moraliskt eftersträvansvärt och som värderas högt i ett visst sammanhang.
Så vad är mitt 'sanna jag'?
Forskning visar att vi mår bra när vi är i kontakt med bilden jag har av mitt sanna jag - för det hjälper mig att leva upp till de ideal som ger mitt liv värde.
Jag vill tro att vi alla bär på en del av oss själva, vårt bästa jag, som gör det möjligt för oss att vara i mer autentisk sann och äkta kontakt med oss själva och andra. Ju mer vi lyckas släppa på vår sociala fasad utåt och de försvar vi genom livet rest för att skydda vår sårbarhet, desto mer öppnar vi upp för möjligheten att växa, utvecklas och vara kreativa.
Ett viktigt första steg, när det kommer till att bejaka sitt bästa autentiska jag, är att bli mer medveten om sig själv, och acceptera allt man är. Det innebär att man accepterar alla delar av sig själv, även dem man inte gillar och som gärna vill hålla sig borta från.
Psykiatrikern Irvin Yalom frågade bad sina patienter nämna sex faktorer som gjort deras terapi framgångsrik. Svaret som stack ut var:
‘Att upptäcka och acceptera tidigare omedvetna och oacceptabla delar av sig själv’.
Att acceptera behöver nödvändigtvis innebära att man gillar. Men grejen är den att när vi kan acceptera oss själva så som vi är - då kan vi skapa förändring och utvecklas. Att acceptera alla sina delar är att ta ansvar för den man är, inte bara aspekter av den jag är och det jag gör som jag tycker om eller som får mig att känna mig som mest nöjd med mig själv.
När du blir medveten om vad du är och har potential att bli, blir du samtidigt påmind om att det finns en yttre verklighet och en inre verklighet att ta hänsyn till - en omvärld och personliga förutsättningar som påverkar i vilken utsträckning det är möjligt att utveckla olika aspekter av dig själv. Dessutom kommer du att inse och förstå att vissa delar av dig själv har en tendens att hamna i konflikt med varandra. Detta är något som ofta pågår omedvetet, men det påverkar och påfrestar.
Med rätt stöd och lyhörd guidning är det möjligt att lära känna, våga lita på och acceptera allt det som är du.
När du är i kontakt med allt det där som är du så kan du mer medvetet välja vilka delar av dig själv som du vill använda för att skapa ett liv som känns autentiskt - på riktigt. För du är så mycket mer än summan av dina delar.
Är du nyfiken på allt det du är?
Vill du utforska fler aspekter av dig själv?
Att lyssna inåt är ett spännande äventyr. Jag lovar.
Jag erbjuder pålitlig guidning där i tillvarons terräng.
Kategorier: : Självledarskap