Om att våga ta steget mot förändring

Jag reflekterar över boken Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson och delar min egen resa mot ett lugnare, mer hållbart liv. Vågar du tänka nytt?

Förra veckan lyssnade jag på Åsa Axelssons bok 'Jag lämnar ekorrhjulet' medan jag rensade garderober och inventerade skafferi inför hösten. Boken ger en inblick i livet för fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa, som, utmattad av vardagens ekorrhjul, bestämmer sig för att förändra sin egen och sin familjs livsstil.

Åsa genomför ett tankeväckande ekonomiskt experiment där hon ifrågasätter sin syn på arbete och vad som verkligen är viktigt i livet. 

Från ett medelklassperspektiv belyser hon hur många av oss, ofta omedvetet, hamnar i en cykel av stress och slit. Hennes berättelse fick mig att reflektera över valen jag själv gjort genom åren.

I augusti 2011 tog jag som trött småbarnsförälder och stressad gymnasielärare ett beslut som kom att förändra mitt liv i grunden – jag lämnade ekorrhjulet. Min man och jag hade båda hamnat vid utmattningens rand. Vi bestämde oss för att gå mot strömmen och välja ett lugnare liv med familjen framför karriär.

När terminen började på gymnasieskolan där jag hade haft en fast anställning i nio år, kände jag att det var dags att ta steget och göra något annorlunda. Jag sa upp mig. 

Minnet av den dagen är fortfarande starkt. Jag minns hur lättad, glad och stolt jag kände mig. För att jag äntligen hade lyssnat på den inre rösten som länge hade kämpat för att göra sig hörd – rösten som ropat efter ett lugnare liv.

Under ett halvår hade jag, tillsammans med en fantastisk psykolog och coach, fått syn på nya och mer hållbara vägar framåt där vid utmattningens brant. Men det slutgiltiga beslutet kändes jätteläskigt – att släppa det som var invant och bekant - för att göra annorlunda. 

Dagen kom där i slutet på sommaren när min coach sa: "Nu är du redo, Anna. Nu är det dags." Och så blev det. 

Det var inte lätt, men det var enkelt. Jag älskade på många sätt mitt jobb som lärare och det var och är fortfarande en sorg att jag inte förmår jobba i skolans värld, men arbetsmiljön fungerade inte för mig. När valet står mellan att satsa min energi på jobb eller familj så är valet enkelt för mig. 

Med facit i hand är jag stolt över att ha skapat en mer hållbar livssituation med ett yrke jag älskar och en arbetsplats där jag trivs, tid med familjen och ork för sånt som får mig att må bra och utvecklas som individ och medmänniska.

Jag kan varmt rekommendera Åsa Axelssons bok. Den är en ögonöppnare för den som känner sig fångade i ekorrhjulet och är nyfiken på en mer meningsfull tillvaro. Åsas berättelse inspirerar till eftertanke och kanske kan vara just den gnistan du behöver för att våga tänka nytt och ta steget mot en ny väg i livet. Eller inte.

På bilden är det en månad sedan jag fattade ett av mitt livs viktigaste beslut. Jag visste att det inte skulle bli enkelt, men jag vågade lita på min förmåga - att jag hade och har det som krävs för att välja det som är viktigt på riktigt för mig och min familj.

Kategorier: : När orken tar slut